Dr. Ignácz Zsuzsanna

sebész, plasztikai sebész szakorvos

Rendelés:

  • Medical-Cave Kft.
  • E-mail: igzsu@yahoo.com
  • Tel: 00 36 30 / 9754 - 795
  • Web: www.medical-plasztika.hu

Plasztikai heg-plasztikai sebészet

Heg, szemölcs, kásadaganat, anyajegy, bőrdaganat- hegkorrekció

Az első konzultáció alkalmával megkell beszélni a plasztikai sebésszel, hogy melyik heget szeretnénk korrigáltatni, hogy mikor és hogyan alakult ki a heg (műtét vagy baleset során stb.). mivel a hegek kialakulásukat követő 1 év során fokozatosan alakulnak, halványodnak el, ezért előfordulhat, hogy ha friss hegről van szó, plasztikai sebész "csak" speciális krémeket ad majd, melyek segítik a hegek gyógyulását. Műtétet, balesetet követően kialakuló, esztétikailag csúnyán gyógyuló vagy egyes esetekben funkcionális zavarokat okozó hegeket műtéti eljárással sok esetben lehet korrigálni, esztétikailag szebbé, funkcionálisan kevésbé zavaróvá tenni. Néhány esetben azonban, így keloidos hegeknél sajnos nincs olyan technika, amellyel garantáltan szebbé tehetők a hegek. Budapest,Vasmegyében is, Sárvár, Bük és Szombathely A test bármely részén keletkezhetnek kisebb - nagyobb szemölcsök, túlzott szaruképződés miatt keletkezett kis kinövések, különböző festékes anyajegyek, kötőszöveti jóindulatú daganatok, melyek leggyakrabban semmilyen panaszt nem okoznak, csupán esztétikai okokból zavarják tulajdonosukat. Jóindulatu bőrelváltozások:bizonyos elváltozások elhelyezkedésük miatt okoznak zavart, például borotválkozásnál, öltözködésnél, stb. Ezen elváltozások eltávolítása az esetek döntő többségében nem feltétlenül szükséges, ha azonban a páciens kéri, és nincs olyan ok, ami az eltávolítás ellen szólna, a beavatkozás elvégezhető. Azon bőrelváltozások, melyek panaszt okoznak (fájdalmasak, nedvedzők, növekedésnek indultak, esetleg vérzékenyek), mindenképpen kezelést igényelnek, ami a legtöbb esetben a műtéti eltávolítást jelent.. Plasztikai sebész rendelés:Budapest XII.ker.II.ker , Vasmegyében is, Sárvár, Bük és Szombathely

 

Amin a plasztikai sebészet nem segít >videó<

 

Konzultáció

A plasztikai sebésznek, ha hegkorrekcióra van szükség, látnia kell, hogy a testen lévő többi heg hogyan gyógyult, tudnia kell, hogy van-e keloid hajlam, esetleg a családban van-e valaki másnak hajlama a keloidképződésre (hiszen a hajlam örökölhető). A keloidos hegek a bőr szintjéből kiemelkednek, lilás-vöröses színűek, gyakran okoznak égető, viszkető érzést. Ezeket a hegeket plasztikai sebész általában nem tudja esztétikusan korrigálni, és az esetleges korrekciót követően folyamatosan fennáll a veszélye, hogy a seb nem szabályosan gyógyul, és mérete idővel nagyobb lesz, mint az eredeti heg volt, amit korrigáltatni szerettél volna.

Amennyiben nem áll fenn a keloidos hegképződés lehetősége, és van mód az esztétikai probléma szebbé tételére, plasztikai sebész részletesen elmagyarázza a műtéti technikát, és hogy milyen eredményre számíthatunk majd, mire kell vigyázni a beavatkozást követő időszakban.

A kezelés

A beavatkozásra szinte minden esetben helyi érzéstelenítésben kerül sor, és körülbelül fél órát vesz igénybe.

A műtét után speciális kötés kerül a sebre. Vigyázni kell, hogy a műtéti területet 10-14 napig ne érje víz!

A beavatkozás után

Varratszedésre kb. 10-14 nappal a beavatkozás után kerül sor. Ezután javasoljuk speciális hegesedést segítő krémek használatát, illetve kérjük, hogy a műtött területet ne tegyük ki közvetlen, erős napsütésnek, hiszen ez hátráltatja az esztétikus sebgyógyulást. Amennyiben plasztikai sebész szükségesnek látja, speciális injekciós kezelést is ajánlhat a műtétet követő időszakra! Kimondottan jó hatással van a hegek gyógyulására a frissen préselt omega 3-at tartalmazó növényi olajok használata. Belsőleg pedig kíváló az olajok királya:  Olajissimo.

Jóindulatú bőrelváltozások:

Alapfelfogásunk ezen bőrelváltozásokkal kapcsolatban az, hogy az egyértelműen jóindulatú bőrelváltozásokat (faggyútömlő, zsírcsomó, szemölcs, szaru túltengés) egészben, ép széllel kimetsszük, és minden esetben szövettani vizsgálatra küldjük. Azon bőrelváltozásoknál, melyeknél felmerül a rosszindulatúság legkisebb gyanúja is, onkodermatológus (bőrgyógyász-onkológus) szakorvos véleményétől függően történik a műtéti terv felállítása. Szükség esetén citológiai vizsgálat is megelőzi a műtétet, hogy a lehető legbiztosabb diagnózis birtokában, az optimális műtét történjen. Természetesen ezen eseteknél is egészben, épen történő kimetszés, műtét után szövettani feldolgozás a követett út. Amennyiben a szövettani vizsgálat rosszindulatú elváltozást mutatna, úgy a szakma szabályainak megfelelő további kezelés, illetve szoros ellenőrzés követi a műtétet.

Minden festékes bőrelváltozást onkodermatológus véleményez műtét előtt, tekintettel arra, hogy a festékes elváltozások bizonyos fajtája nagyon hajlamos rosszindulatú elfajulásra (úgynevezett melanoma malignummá alakul), melyet egy nem elég körültekintően végzett műtét végzetesen befolyásolhat. Amennyiben a festékes bőrelváltozás a rosszindulatúságnak a legkisebb jelét mutatja, akkor a beteget olyan onkológiai centrumba irányítjuk, ahol egy esetleges kiterjesztett műtét, a műtét után szükséges kiegészítő kezelés (cytostatikus therapia, immuntherapia), a beteg onkológiai gondozása is biztosított.

A műtét lényege minden esetben az elváltozás épen történő kimetszése, és utána a bőrhiány zárása. A műtét második része a kimetszés után maradt bőrhiány helyétől, nagyságától, irányától, környezetétől, a bőr milyenségétől függően rendkívül változatos lehet, mind a műtét nehézségét, mind a műtét idejét illetően. Legegyszerűbb esetben a metszést követően a sebszéleket össze kell varrni. Az ilyen, látszólag nagyon egyszerű esetekben sem mindegy azonban a metszés iránya, mivel a bőrnek vannak úgynevezett bőrvonalai, melyek mentén ejtett sebek vékony heggel gyógyulnak, az ettől eltérő irányú hegek gyakran kiszélesednek, feltűnőek.

Háton mindig kiszélesedik a heg a hajolgatás , megnyúlás miatt, itt nem célszerű csak kozmetikai indokkal műtétet végezni.

A hegkorrekciók egy része is gyakorlatilag ezt jelenti, azaz a nem megfelelő irányú hegek jó irányúvá tétele a szebb gyógyulás érdekében. Bonyolultabb esetekben a seb környezetéből kell különböző módokon a bőrt elforgatni, elcsúsztatni a bőrhiány zárása céljából. Más esetekben a test egyéb helyéről válhat szükségessé bőr átültetése. Nagyon fontos, hogy a különböző elváltozások kimetszésére vállalkozó sebész otthonosan mozogjon a bőrhiány zárásának különböző módozataiban, mert ellenkező esetben a kellően nagy, épen történő kimetszés szenved csorbát a könnyen zárható nagyságú seb érdekében, kockáztatva ezzel a műtét korrektségét, sikerét.

A szép hegek érdekében a műtét után szükséges az utasítások pontos betartása (napozás mellőzése 6 hétig, kenőcsös kezelés, a heg feszüléstől való óvása, kozmetikumoktól való tartózkodás, stb.), melyeket az operáló orvos minden esetben személyre szabottan, részletesen ismertet a pácienssel.

A hegeket lehet laser-rel kezelni hogy hamarabb gyógyuljanak és kevésbé látszanak.