Dr. Ignácz Zsuzsanna

sebész, plasztikai sebész szakorvos

Rendelés:

  • Medical-Cave Kft.
  • E-mail: igzsu@yahoo.com
  • Tel: 00 36 30 / 9754 - 795
  • Web: www.medical-plasztika.hu

Seprűvénák

Seprűvénák scelorotizálás

Seprűvénák, Plasztikai sebészeti megközelítés. Sclerotizálás: Indikációját illetően a szkleroterápia elsősorban a varicositás kezdődő illetve enyhébb, formáinak kezelésére alkalmas elsősorban.(reticuláris és mellékági visszeresség.) Kilinikánk profiljából következően csak a visszértágulatok kezdődő,főleg kozmetikai panaszt okozó formáit áll módunkban kezelni, a súlyosabb előrehaladott visszeresség megoldása csak angiologiai kezeléstől illetve a Váradi féle vénaplasztika mütéttől várható. Plasztikai Sebészet Rendelés:Budapest XII.ker. Budapest.II-ker. Vasmegyében is, Sárvár, Bük és Szombathely

A konzultácio illetve a vizsgálataink során megállapítjuk hogy vajon az  Ön alsó végtagjain lévő visszeres elváltozások szklerotizáló kezelésre alkalmasak-e?. A beavatkozás előtt felvilágositjuk Önt a tervezett kezelés alkalmazásának módszeréről és lehetőségeiről. Ismertetjük Őnnel a kezelés előnyeit, de lehetséges szövődményeit is hogy felelősséggel beleegyezhessen annak elvégzésébe. Ez a tájékoztató segítséget nyújt Önnek, hogy fel tudjon készülni a vizsgálat előtti konzultációra , illetve dokumentálja az Ön felvilágosító tájékoztatását.

A visszértágulatok keletkezésének mechanizmusa

A visszérbetegség tipikusan civilizácios betegség, amely szorosan összefügg életmódunkkal,ezenkivül anyagcsere, hormonális állapot, testsúly és a családi örökletes hajlam is befolyásolja. A vénás vér szivfelé áramlásának továbbítását a visszerek(vénák) végzik.

A számtalan ülő illetve álló munkakör a sport illetve a mozgáshiány akadályozza az izompumpa müködést a visszerekben ez pangást, okoz illetve a véna megtöretése révén akadályozza a vénás vér sziv felé való áramlását ,amely a vénák tágulását majd a vénabillentyük károsodását és későbbiekben súlyosabb fájdalmas visszérbetegség(varicositás) kialakulását vonhatja maga után.

A kezelést minnél korábban célszerü elvégezni., a később kialakuló szövödmények(fájdalom , vénagyulladás, bőrelváltozások, lábszárfekélyek megelőzése céljából.

A tágult visszeret először egy kis 25-30G-s tűvel megszúrjuk, majd a lábat magasra emeljük,a vénát ezzel kiürítjük,lehetőséget adunk a szklerotizáló anyagnak, hogy kifejthesse hatását. és a szklerotizáló anyagot a tűn keresztül a vénába fecskendezzük. A beadott kémiai anyag az érben kis gyulladást okoz, ami a véna falait egymáshoz tapasztja. Végül a lábra szoros kötést (kompressziós kötés) vagy harisnyát helyezünk fel, mely a vénafalakat a gyógyulásig összetapasztva tartja. Más esetben (kisebb erek elzárásakor) az orvos fekvő betegen végzi a kezelést, és nem alkalmaz kompressziós kötést.

A kezelések több ülésben történnek a kezelést addig kell ismételni, amíg minden kitágult visszeret el nem zártunk.A beavatkozás után célszerű legalább fél óráig járkálni, így a befecskendezett anyag a megfelelő helyen hat.

A szklerotizálás után a következő szövődmények léphetnek fel

Fájdalmas piros csik, esetleg .gyulladás, véralvadék képződés amely kis bemetszéssel könnyen eltávolítható, bőrelváltozások, mint maradandó bőrkeményedés, vagy sötétbarna bőrelszíneződés. A szklerotizáló anyag befecskendezése után néhány órával feszítő, görcsölő érzés jelentkezhet a kezelt területen.

Nagyon ritkán előfordulhat:tulérzékenységi reakció, amely viszketésként, bőrkiütésként vagy egyéb enyhe - tünetek formájában jelentkeznek. Véralvadék képződés ,fekély képződés ezt követő kóros hegesedés, gennyedés, pókhálószerü visszértágulatok kialakulása., amelyek további kezelést igényelnek.

Ezek a szövödmények a legnagyobb gondosság ellenére is kialakulhatnak.